Dagboek

Ervaringsdeskundigheid

Authenticiteit,   De tijd nemen,  Veerkracht,  Wijsheid,  Steun ,  Betrokkenheid

Dit zijn al een aantal woorden die ik ervaar nadat ik uit een psychotische crisis kom. Misschien niet voor iedereen herkenbaar. Ik geloof er echter heilig in om je meest positieve  levensverhaal over jezelf te creëren omdat je er dan ook naar gaat  leven.

En toch moet ik soms realistisch zijn en heb ik soms ook verdriet of eenzaamheid. Een psychose is niet niks. Een psychose is  een identiteitscrisis. Alles wat je dacht te weten is niet meer zeker. Dit is heel beangstigend en grensoverschrijdend.  Als ervaringsdeskundige  geef je herkenning en erkenning aan cliënten en vooral hoop. Want je bent niet de enige. Een psychiatrische ervaring kan diep ingrijpen in je leven. Je kan het gevoel hebben even niet meer mee te tellen. Kwetsbaarheid heeft echter ook zijn kracht. Mensen  leren bijvoorbeeld uit welk hout ze gesneden zijn, ze leren met veerkracht om te gaan en  nieuwe keuzes te maken. Het voelde voor mij als oude ballast die niet meer diende los te laten en nieuwe inzichten weer tot me te nemen. ik begon meer zingeving te ervaren na een psychose en te zien wat belangrijk voor mij was. ik voelde me herboren.

Sommigen blijven naar mogelijkheden zoeken,  sommigen voelen zich machteloos. Allemaal universele menselijke reacties op lijden waarin er een facet in je leven aandacht nodig heeft. We willen echt gezien worden. Gezien worden in het lijden , betrokkenheid voelen en liefde. De veilige omgeving die elke mens  verdient.

Herstel is een proces en ontwikkelt zich langzaam, steeds ontdek je weer iets over jezelf of ontwikkel je je in kleine stapjes. Je krijgt weer langzaamaan zelfvertrouwen en het gevoel dat je meetelt. Je wordt weer actief en gaat je weer uit spreken.  Wanneer je bewuste keuzes maakt die dicht bij je staan zorg je voor een authentieke versie van jezelf waardoor je weer zingeving ervaart . Dit vraagt om een eerlijke blik naar jezelf.

In dit proces help ik je graag met zoeken. Het contact met een ervaringsdeskundige kan zorgen dat je je gelijkwaardig voelt, waardoor je je sneller uitspreekt en zijn/haar zelfvertrouwen sneller doet groeien. Je hoort overeenkomsten en ziet hoe iemand anders er mee omgaat, dit kan hoop geven en je helpen.

Als jij of een bedrijf advies wilt bij een behandeling of wilt praten met een ervaringsdeskundige kunt u mij bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *